Solisten


Tjako van Schie

Tjako van Schie
Voorstellingen
2007Huisconcert nr 21: Tjako van SchiePiano

Tjako van Schie treedt al op 12-jarige leeftijd op met orkest in een pianoconcert van Haydn. In 1979 gaat hij studeren bij Ben Smits aan het Conservatororium in Zwolle waar hij in 1983 slaagt voor het diploma pianodocent en 2 jaar later ook voor zijn diploma uitvoerend kunstenaar.
Vanaf 1984 vormt hij een duo met de violist Adriaan Stoet. In deze periode begint hij ook serieus met componeren.

In 1987 wordt hij docent aan het Conservatorium van Hilversum en 2 jaar later aan het Amsterdams Conservatorium. Zijn eerste CD maakt hij in 1991 met Bach's Goldberg Variaties. Deze krijgt lovende kritieken. Een paar jaar later volgt een CD met violist Adriaan Stoet en in 1998 neemt hij een solo CD op met als thema 'water' als bron van leven en inspiratie voor veel componisten. Ook de jaren daarna staan in het teken van concerten: in Portugal en later ook Duitsland, Frankrijk, Engeland tot zelfs in China. Ook vervult hij gast-docentschappen in Porto.

In 2001 speelt hij samen met saxofonist Henk van Twillert werken van Rachmaninoff in een eigen transcriptie voor piano en bariton-saxofoon, zowel in concerten als op CD. Ook in de jaren daarna voert hij regelmatig eigen bewerkingen uit, zoals het Pianoconcert van Schumann met het Orquestra Portuguesa des Saxofones (2004) en Gershwin's Rhapsody in Blue met het International Sax Ensemble Vento do Norte (2006).