Solisten


Petr Karlíček

Petr Karlíček
Voorstellingen
20154e Lustrum: Petr KarlíčekPiano
2009Huisconcert nr 25: Petr KarlíčekPiano
2008Huisconcert nr 23: Petr KarlíčekPiano

Petr Karlíček werd in 1972 in Mariánské Lázne (Tsjechië) geboren. Op tienjarige leeftijd debuteerde hij als pianist met het Symfonieorkest van zijn geboortestad. Hij behaalde diploma's aan het conservatorium van Pilsen en de Muziekacademie in Praag waar hij zijn studie 'cum-laude' afrondde. Daarna studeerde Petr aan de Hogeschool voor Muziek in München bij Gerhard Oppitz en aan het Utrechts Conservatorium bij Kyoko Hashimoto en Alan Weiss. In juni 2000 behaalde hij in Utrecht het diploma Uitvoerend Musicus (2e Fase) met de hoogste onderscheiding. Hij volgde masterclasses bij o.a. Eugen Indjic, Alexander Lonquich, Boris Berman, Ferenc Rados en Earl Wild.

Met succes nam hij deel aan diverse nationale en internationale concoursen. In 1994 bereikte hij de halve finale van het 5e Eduard Flipse Concours in Rotterdam en in 1996 bereikte hij de finale van het 15e Internationale Pianoconcours Nueva Acropolis in Madrid. Hij treedt regelmatig op in binnen- en buitenland, zowel solo als met orkest, en werkt samen met verschillende kamermuziek­ensembles. In 2001 soleerde hij o.a. in het 3e pianoconcert van Bartok in Utrecht en Amsterdam. Later dat jaar trad hij in zijn geboorteland Tsjechië op met het 1e pianoconcert van Liszt en werd zijn optreden in de Spiegelzaal van het Concertgebouw te Amsterdam door de AVRO live op de radio uitgezonden. In oktober 2007 speelde hij het 2e pianoconcert van Brahms en heeft hij van dezelfde componist het Pianokwintet Op.34 in de concertzaal van Cristofori te Amsterdam uitgevoerd.

Samen met zijn broer Josef Karlíček (cello) vormt hij het Karlíček Duo. Zij studeerden kamermuziek aan de Sándor Végh academie in Praag bij Maurice Bourque en Ida Levin. Daarnaast volgden zij lessen van o.a. Milan Skampa (Smetana kwartet) en Young-Chang Cho (Chang Trio). Het Karlíček Duo deed in 1995 mee aan het festival Mladé Podium (The Youth Platform) in Karlovy Vary (Tsjechië). Daar behaalden zij de speciale prijs van het muziektijdschrift Hudebni Rozhledy voor de interpretatie van Martinu's Variaties op een thema van Rossini.