Solisten


Peter Caelen

Peter Caelen
Voorstellingen
2014Huisconcert nr 34: Peter CaelenPiano

Peter Caelen studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Frans van Beveren en Joop Celis. Hij vervolgde zijn studie bij Willem Brons in Amsterdam, Peter Feuchtwanger in London en Thomas Duis in Saarbrücken. Peter gaf recitals in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Finland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië en trad als solist op met verschillende orkesten. Hij was o.a. te gast in concertseries als het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven presenteerden hem in 2005-2006 als 'Zuiderlicht'.
Als veelbelovend jong talent werd hij in de gelegenheid gesteld zijn eigen concertserie samen te stellen.
Verder was Peter te beluisteren op festivals als Holland Music Sessions in Alkmaar, de Mendelssohn-Tage in Koblenz, het Feuchtwanger Klavierfestival in Feuchtwangen en het Kamarihelmi Festival in Espoo.

Naast solo-optredens neemt ook kamermuziek een belangrijke plaats in bij Peter. Al enkele jaren vormt hij een succesvol duo met de Belgische violist Hans van Kerckhoven. Verder werkte hij samen met musici als Simone Lamsma, Esther Yoo, Lisanne Soeterbroek, Mirjam Schreur, het Carducci Strijkkwartet, het Atrium Strijkkwartet, leden van het Concertgebouw Orkest en het Symphonieorchester des Bayrischen Rundfunks en de blazers van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

In 1994 won Peter de eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Bosch. In 2001 was hij finalist van het Internationale Johannes Brahms Wettbewerb in Pörtschach (Oostenrijk). In 2006 werd hij tijdens de World Music Competition Ibla Grand Prize in Italië onderscheiden met een diploma. Ook was Peter Caelen te beluisteren en te zien op zowel Nederlandse als buitenlandse radio- en tv-zenders, waaronder Radio 4 en SWR. Hij werkte mee aan een cd-opname van de Kwaidanballades van P.H. Nordgren. Inmiddels verschenen er twee solo-cd's met werken van Berg, Beethoven, Brahms, Bach, Debussy, Prokofief, Haydn, Schubert en Liszt.

Peter gaf masterclasses in Cheltenham (Engeland, 2012 en 2013) en voor de Espoo Music Festivals (Finland, 2013).
Sinds 2006 is Peter artistiek leider van de Virenze Concerten op Kasteel Rijckholt.