Solisten


Nadezda Filippova

Nadezda Filippova
Voorstellingen
2018Huisconcert nr 41: Nadezda FillipovaPiano

Nadezda Filippova, is een concertpianiste uit het Verre Oosten van Rusland. Ze woont momenteel in Amsterdam. Toen ze vijf jaar oud was, verliet ze haar ouders om muziek te studeren. Als een wonderkind ('Grootste talent achter de Oeral') leek niets onmogelijk: op haar negende had ze haar eerste concerttournee in Europa en slechts een jaar later voerde Filippova het pianoconcert van Bach uit met het St. Petersburg Philharmonisch Orkest.
Naast haar perfecte techniek, pianiste in Russische traditie, ontdekte ze haar eigen stijl en richting tijdens haar studie in Berlijn en Amsterdam. De stijl van Filippova, die oost en west combineert, kan worden omschreven als 'fusion' waarbij ze het beste uit deze twee werelden haalt. Het doel van Filippova, is het vertalen van deze emoties naar haar publiek. Haar nieuwste soloalbum Illimité ('boundaryless') weerspiegelt haar persoonlijke levensverhaal, waarbij ze probeert het publiek mee te nemen op deze innerlijke reis.
Haar talent is op grote schaal opgemerkt. Filippova speelde op veel prominente concertpodia in Europa en Rusland, zoals Konzerthaus Berlin (grote zaal, 2016), waar ze het eerste pianoconcerto van Tsjaikovski uitvoerde, en Nikolaisaal (Potsdam, 2015) waar ze samen met Deutsches Filmorchester Babelsberg optrad.
Ze concentreert zich steeds meer op muziek uit de 20e eeuw, zoals Claude Debussy, Sergej Prokofjev en hedendaagse componisten zoals Jörg Widmann.
Filippova was een finalist van Dutch Classical Talent 2017-2018 en ze gaf de afgelopen maanden talloze concerten in heel Nederland.