Solisten


Jeroen van Veen

Jeroen van Veen
Voorstellingen
20103e Lustrum: 'Satie' door Sandra en Jeroen van VeenPiano
2003Huisconcert nr 13: Jeroen van VeenPiano

Jeroen van Veen (1969) volgde zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium. Hij studeerde bij Alwin Bär en Håkon Austbø en volgde masterclasses bij Claude Helffer, Hans-Peter en Volker Stenzl en Roberto Szidon. In 1993 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus.

Reeds in 1992 maakte Jeroen een CD met zijn broer Maarten met wie hij Pianoduo van Veen vormt. In 1995 debuteerden zij in de Verenigde Staten waar zij de 2e prijs behaalden in de prestigieuze 4e International Murray Dranoff Two Piano Competition in Miami, Florida. Naar aanleiding van dit resultaat tourden zij geregeld door de V.S. Zij werden als duo gevolgd in de documentaire Two Pianos One Passion, die in 1996 werd onderscheiden met een Emmy Award.

Sinds 1995 vormt Jeroen samen met zijn vrouw Sandra het duo Van Veen & Co. waarmee hij zich toelegt op tonale muziek die op het podium zijn definitieve vorm krijgt, met name de muziek van Simeon ten Holt. In 1996 brachten zij de CD Canto Ostinato uit die inmiddels is verkocht in 43 landen! Twee jaar later brachten zij een dubbel-cd uit met Incantatie IV van Ten Holt.

Het duo Van Veen & Co. staat ook open voor nieuwe mogelijkheden. Zo brachten zij in 1997 SATIrE, het 2e Internet Concert van de TROS. Dit multimedia spektakel met muziek, theater, dia's en film werd veelvuldig 'online' gevolgd.

Sinds 1997 maakt Van Veen deel uit van het International Piano Quartet (IPQ), bestaande uit Jeroen en Maarten van Veen, Elisabeth Laich en Marcel Bergmann. Het repertoire bestaat uit stukken voor 8 handen op 2 tot 4 piano's.

In 1999 zijn de Van Veen's opererend vanuit hun bedrijf Van Veen Productions een pianoserie gestart in het Amsterdamse Concertgebouw.
De Solidium Concert Serie bestaat uit een viertal concerten in de kleine zaal met o.a. Rachmaninoff, Simeon ten Holt en Erik Satie.

Naast pianist is Jeroen van Veen ook pianodocent aan het Cultureel Centrum van de Universiteit Utrecht. Tevens is hij reeds jaren actief in de organisatie van de Stichting Lek Art die o.a. een tweejaarlijkse kunstroute en concerten organiseert.