Solisten


Ilja Fridman

Ilja Fridman
Voorstellingen
2011Huisconcert nr 28: Ilja FridmanPiano

Ilja Fridman is professor aan de Rubinstein Akademie in Düsseldorf en wel bekend in Rusland als pianist en docent.
Als hoofd van de pianoafdeling van het Nizhny Novgorod Glinka Conservatorium heeft hij veel studenten opgeleid, die prijswinnaars werden op internationale concoursen.

In West Europa kreeg hij naam met soloconcerten, masterklassen en lezingen in diverse landen. Op het ogenblik woont hij in Duitsland.
In Rusland heeft hij meer dan 1000 concerten gegeven in 40 steden, waaronder een optreden in de grote concertzaal van het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou.
Hij trad op in concerten samen met K. Kondrashin, E. Khatchaturian en I. Gusman. Hij bouwt voort op de nalatenschap van de beroemde Russische Pianoschool die door G. Neuhaus werd gesticht.

Ilja Fridman is één van de bekendste vertolkers en onderzoekers van de werken van Skriabin. Hij was een tijd lang hoofd van de 'Nizhny Novgorod Skriabin Society', waarbij hij programma's met muziek van Scriabin speelde, festivals en internationale seminars organiseerde en artikelen publiceerde. Hij was ook één van de organisatoren en juryleden van het eerste internationale Skriabin Piano Concours in 1995.
De pianocyclus 'Van Glinka tot Strawinsky', 'Beknopte Encyclopedie van 4 eeuwen Pianomuziek' en 'Genres en Vormen van Pianomuziek' behoren tot het belangrijkste deel van Professor Fridman's repertoire.