Solisten


Evelina Vorontsova

Evelina Vorontsova
Voorstellingen
2012Huisconcert nr 30: Evelina VorontsovaPiano

Al op vierjarige leeftijd kreeg Evelina pianolessen van haar ouders en toen al bleek dat ze een uitzonderlijk talent was.
Ze studeerde in 1993 cum laude af aan het Tschaikovsky Staatsconservatorium te Moskou.

In 1990 was ze prijswinnares van het toonaangevende Rachmaninov Piano Concours en in 1992 won zij op het 3e Internationale Liszt Concours in Utrecht de 2e prijs.

In Nederland maakte Evelina kennis met Jan Wijn, één van de juryleden van het Liszt Concours en besloot aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam verder te studeren. Daar behaalde zij de graad van Uitvoerend Musicus.
In 1994 vestigde ze zich als zelfstandig pianiste in Amsterdam. Inmiddels heeft Evelina ruim 400 concerten gegeven in vele landen, zowel als solopianist als met bekende symfonieorkesten.

Naast haar internationale concertcarrière heeft zij een drukke lespraktijk opgebouwd en is een veel gevraagd musicienne bij diverse ensembles, solisten en Nederlandse festivals.
Ton Hartsuiker, voormalig directeur en docent aan het Amsterdams Sweelinck conservatorium, beschreef het spel van Evelina als volgt: 'Vanaf het moment dat zij prijswinnares werd van het Frans Liszt Concours in Utrecht werd het duidelijk: Evelina Vorontsova is een pianiste en een musicienne van grote allure.'
'Ze speelt met grote hartstocht en ontwapenende schoonheid', aldus een muziekcriticus.

In 2006 was Evelina prijswinnaar en finalist van het Concorso Internazionale per Pianoforte e Orchestra in Italië en maakte ze tevens haar debuut in Japan.
Sinds 2007 geeft Evelina jaarlijkse piano- en kamermuziek masterclasses in het Franse St. Vallerin.