Solisten


Elles van der Heiden

Elles van der Heiden
Voorstellingen
2014Huisconcert nr 35: Grieg PianoduoPiano

De pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix vormen sinds 1987 het Grieg Pianoduo. Al snel werden zij na hun vakopleiding aan het Conservatorium in Groningen (1986) bekend in de wereld van de kamermuziek met hun dynamisch en temperamentvol vierhandig pianospel!

Zij volgden meestercursussen bij Detlef Kraus (Hamburg), Vitalj Margulis (Tilburg), Daniëlle Dechenne (Amsterdam), Hans-Helmut Schwarz (Heidelberg/Lenzerheide-Valbella), en Einar Steen-Nøkleberg(Oslo). Optredens gaf het duo in Nederland, Engeland, Frankrijk, België, Zwitserland, Griekenland en Noorwegen. In 2000 maakte het Grieg Pianoduo een cd met vierhandige pianowerken van Edvard Grieg. De naam van de Noorse componist Edvard Grieg, wiens veelzijdige repertoire vele stijlinvloeden omvat, overbrugt de kwaliteiten van hun gehele repertoire: van Schubert tot hedendaags!

Smaakvolle programma's zijn het kenmerk van het Grieg Pianoduo en Elles en Siebert gaan daarbij het experiment niet uit de weg. Zo combineerden zij succesvol 'Le Boeuf sur le Toit' van Darius Milhaud met een stomme film van Jean Cocteau's gelijknamige 'Farce imaginée' waarvoor Milhaud zijn 'Cinéma-Symphonie' componeerde.

Met de veelzijdigheid van het Grieg Pianoduo in programma's met de werken 'Milky Way' en 'Spiral Symphony' van de Estlandse componist Urmas Sisask die gebaseerd zijn op sterrenconstellaties, was dit één van de verrassingen in hun repertoire van de laatste jaren. Beide werken zijn verschenen op de laatste cd op het eigen SIEL-label en deze werd meteen integraal uitgezonden op de Concertzender! Nederlandse premières waren er met werken van de jonge Duitser Moritz Eggert en de Fin Jukka Tiensuu.

In het door de United Nations uitgeroepen sterrenkundig jaar 2009 heeft Sisask speciaal voor het Grieg Pianoduo en de sterrenkundige prof. Dr. Peter Barthel (RuG) een nieuw vierhandig pianowerk gecomponeerd geïnspireerd op het sterrenstelsel 'Sombrero'. Elles en Siebert hebben sindsdien samen met Barthel dit nieuwe werk in diverse plaatsen in Nederland onder de aandacht gebracht in het project 'Keys to the Stars' waarbij tegelijkertijd de betreffende sterrenstelsels zichtbaar zijn.

In mei 2012 was er een concerttournee naar Amerika. 2013 stond in het teken van hun 25-jarig jubileum als pianoduo, gevierd met o.a. succesvolle optredens op het internationale Casa dei Mezzo Music Festival 2013 op Kreta! Eind juli 2013 speelde het Grieg Pianoduo de bekende 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt op één vleugel-vierhandig met groot succes op het Peter de Grote Festival met daarna vele zeer succesvolle reprises.