Solisten


Anna Fridman

Anna Fridman
Voorstellingen
2010Huisconcert nr 26: Anna FridmanPiano
2002Huisconcert nr 12: Anna FridmanPiano

Anna Fridman is geboren in Rusland en behoort tot de derde generatie musici in haar familie. Zij begon op haar zesde jaar piano te spelen en gaf als 12-jarige haar eerste pianorecital.

In 1985 sloot zij de speciale muziekschool voor kinderen af en in 1989 de muzikale vervolgopleiding aan het Balakirev-instituut in haar geboorteplaats. Van 1989 tot 1992 studeerde zij bij haar vader Ilja Fridman, professor aan het Staatsconservatorium in Nizhny Novgorod. Op uitnodiging van Ton Hartsuiker vervolgde zij haar studie in Utrecht. Anna Fridman behaalde verschillende beurzen (o.m. van de Helga Domp Stichting en de Yuri Egorov Stichting) en won in 2001 het Ibla concours in Italië. Zij volgde lessen en master-classes van o.a. Mila Baslawskaja, Jan Wijn, Peter Donohou, Karl-J. Kämmerling en Peter Feuchtwanger. De Russische televisie maakte een film over haar. Haar CD-opnames zijn regelmatig te horen op de radio in Nederland en Rusland.

Zij trad op in prestigieuze concertzalen zoals in de grote zaal van het Tschaikovsky Conservatorium in Moskou en in 'De Doelen' in Rotterdam. Ook neemt zij regelmatig deel aan festivals in Rusland, België en Nederland.

Zij geeft veelvuldig solorecitals, kamermuziekconcerten (o.a. met zangeres Sylvia Schlüter, met violisten Benzion Shamir en Natasha Korsakova en met haar vader, de pianist Ilja Fridman) en concerten met gerenommeerde orkesten en dirigenten.

De concerten van Anna Fridman worden met enthousiasme door de critici ontvangen en er staan lovende recensies in de kranten na haar optredens in 'De Doelen' in Rotterdam, het Concertgebouw in Haarlem, 'Cristofori' in Amsterdam of een van de vele andere schouwburgen. Niet in de laatste plaats Paleis 'Het Loo' in Apeldoorn, waar zij regelmatig te gast is.